Ki olvas minket

Oldalainkat 206 vendég és 0 tag böngészi

Teológia - fr Bruno Cadoré OP

 

 

fr Bruno Cadoré O.P.

 

„Menj, vidd hírül testvéreimnek!”: A domonkos nővérek és az evangélium hirdetése

(részlet)

 

Krisztusnak, a feltámadás hajnalán Máriához intézett felhívását választottuk, a Rend Jubileumát előkészítő kilenced negyedik évének témájául. Ez az év, melynek „a domonkos nővérek és a prédikáció” címet adtuk, arra hív meg tehát minket, hogy a feltámadás hirdetését helyezzük Rendünk missziójának csúcsára, amelyből minden további forrásozik.

 

Krisztusnak ez az egyszerű mondata elsőként egy emléket és egy érzést ébresztett fel bennem, melyet néhány évvel ezelőtt Irak egy falujának templomában éltem át. Hajnalodott éppen, és a fiatal testvérek beöltözésének és fogadalomtételének ünneplésére készülődtünk. E várakozással teli időben már rengeteg nő volt a templomban, köztük édesanyák, nővérek, barátok, apostoli nővérek és világi domonkosok. Ők együtt, imájuk sűrű csendjével töltötték be a templomot, miközben körülöttük az ország mindenütt a zűrzavartól, erőszaktól, fenyegetésektől szenvedett. Ezek az asszonyok, az Atya jelenlétének csendjében, olyan intenzitással imádkoztak, hogy ebben a különféle megoszlásoktól széttépett országban, a pusztító káosz közepette, ők azt a bizonyosságot hordozták, hogy az élet üzenetét semmi sem hallgattathatja el. Ezen a földön, egy napon, Júdea földjén, egy gyermek születésével, aki a Béke Fejedelme, hajnal támadt. Eljövetele mindörökre visszaszorította a sötétséget, az éjszaka - minden látszat ellenére - végleg elmúlt, midőn Ő a rá lesújtó halál mélységéből életet adott. Gyakran, a világnak azon a részein, ahol mintha az erőszak rombolna, és tönkre tenne minden társadalmi szálat, a nők, az édesanyák, az élet őreiként vannak ott, tanúskodván arról, hogy - a látszatok ellenére - senki sem tekintheti magát az élet urának, melyet először kapunk, hogy azután adjuk. Menj, vidd hírül testvéreimnek! Mondd el nekik az élet erejét, az emberiség hallatlan történetét, mely a Lélekben napról-napra újra születik, az odaadott életből, mely egészen a Passió mélyéig tart, a Feltámadásnál fogva. Ezek az iraki nők az evangélium hirdetésére szóló küldetés horizontját mutatták meg: írjuk be az emberi történelem szívébe azt az örömöt és reményt, amit Krisztus odaadott élete jelent, hogy a világnak élete legyen, és tanuljunk meg az Ő tanúivá lenni.

 

A domonkos családban a nők – a szerzetesnők, apostoli nővérek, világi domonkosok, a világi intézmények tagjai – a Rend evangéliumhirdető küldetésének lényegéhez járulnak hozzá. Ahelyett, hogy a prédikációról beszélnék, inkább missziónknak a Rend alapításakor kapott meghatározását említem: teljesen Isten igéjének hirdetésére szentelve. A „prédikálók” családja vagyunk, férfiak és nők, először is azért, mert életünket elköteleztük az evangélium hirdetésének abban a kalandjában, mely valamiképpen meghatározza azt „az életet”, melyet élni kívánunk, mindegyikünk életállapota és szolgálata szerint, azután írja le a „tevékenységeket”.

 

Főoldal

 

 

About the Author

Bruno Cadoré OP

Bruno Cadoré OP